7. Strategisk planering och floskler hör inte ihop

Strategisk planering och floskler hör inte ihop.

7. Strategisk planering och floskler hör inte ihop.

Undvik ord och uttryck som förvillar. Om man ska arbeta seriöst med strategiska planer så måste man helt undvika tomma fraser som;

”Utnyttja våra operativa förmågor i världsklass” eller;

”Förse kunderna med konkurrensmässigt prisvärda tjänster.”

Floskler som dessa, kan inte kvalitativt mätas. Det indikerar även att det inte finns någon delaktighet i framtagandet av strategin.

För att motverka ovanan med att använda floskler, förbjöd en vd för ett stort företag, sin organisation att använda en lista med ord och fraser som ”synergi”, ”hävstångseffekt” och ”robust”, för att nämna några.

Sluta använda floskler, det hör inte hemma i arbetet med att skriva strategier. Därför att; strategisk planering och floskler hör inte ihop.

Ett bra sätt att undvika floskler är att arbeta teambaserat/flödesbaserat och tillsammans facilitera in vad som ska göras mot den gemensamt framtagna strategin.

Hur gör ni på er arbetsplats? Har ni en floskelpolis, som i värsta fall är självutnämnd? Har ni protestaktioner mot senaste floskelstrategin från ledningen? Eller har ni givit upp och startat vadslagning om vad nästa floskel från er ledning ska bli?

Hur arbetar ni med dåliga styrdokument? Berätta!Svenska Molnlösningar AB

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna hemsida använder inte cookies  Mer om integritetspolicy